Top 8 geitenrassen met hoorns - The Happy Chicken Coop (2023)

Inhoudsopgave

Geïnteresseerd om meer te weten te komen over de verschillende soorten gehoornde geiten? U bent bij ons aan het juiste adres! In deze blogpost bespreken we de verschillendegeiten rassendie sporthoorns.

We zullen ook ingaan op waarom hoorns zo belangrijk zijn voor geiten en hoe ze deze gebruiken in hun dagelijks leven - en hoe u veilig kunt blijven wanneer u in de buurt van geiten met hoorns werkt.

Dus zonder verder oponthoud, laten we aan de slag gaan!

Top 8 geitenrassen met hoorns - The Happy Chicken Coop (1)

Geitenrassen met hoorns: waarom hebben geiten hoorns?

De meeste mensen hebben er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan ​​waarom geiten hoorns hebben.

Maar als je je ooit hebt afgevraagd wat het doel is van die hoorns die uit de kop van een geit steken, dan ben je niet de enige. Wetenschappers debatteren al jaren over het onderwerp en er zijn een paar verschillende theorieën.

Een theorie is dat de hoorns van geiten zijn geëvolueerd als een manier om hen te helpen ontsnappen aan roofdieren. In het wild worden geiten vaak belaagd door grote dieren zoals wolven, leeuwen en tijgers.

Hun hoorns geven ze iets om zich mee te verdedigen, en ze kunnen ze zelfs gebruiken om hun aanvallers te stoten en neer te halen.

Sommige biologen zijn zelfs van mening dat de grootte van de hoorns van een geit recht evenredig is met het dreigingsniveau van roofdieren in hun omgeving.

Een andere theorie is dat geitenhoorns worden gebruikt voor sociale signalering. Mannetjesgeiten gebruiken hun hoorns om dominantie over andere mannetjes te vestigen, en vrouwtjes gebruiken ze om aan te geven dat ze beschikbaar zijn voor partners.

Hoorns kunnen ook worden gebruikt om te laten zien hoe sterk en gezond een geit is; hoe gezonder een geit is, hoe groter zijn hoorns zullen zijn.

Nog een andere reden waarom geiten hoorns hebben, is de temperatuurregeling. Hoorns helpen geiten hun lichaamstemperatuur te reguleren door warmte van hun kop weg te stralen.

Dit is vooral belangrijk in warme klimaten waar geiten alle hulp nodig hebben die ze kunnen krijgen om koel te blijven.

Hebben alle geiten hoorns?

Hebben alle geiten horens? Ja en nee.

Geiten maken deel uit van de Bovidae-familie, die koeien, buffels en antilopen omvat. Uit deze familie zijn er twee verschillende soorten geiten: tamme geiten en wilde geiten.

Binnenlandse geiten omvattenmelk geiten,vlees geiten,achtertuingeiten en dwerggeiten.

Een van de eerste dingen die opvalt als je je in de wereld van geiten gaat verdiepen, is dat er veel variatie is in hun uiterlijk.

Dit komt omdat er alleen al meer dan 300 verschillende geitenrassen zijn, elk met zijn eigen unieke set kenmerken.

Een fysieke eigenschap die bijna alle geiten delen, is echter de aanwezigheid van hoorns.

Op enkele uitzonderingen na zou bijna elk geitenras ter wereld, als het onaangeroerd zou blijven door mensen, een paar hoorns hebben die uit de bovenkant van zijn kop steken.

Meestal beginnen de hoorns te groeien als de geit ongeveer drie tot zes maanden oud is. De hoorns blijven groeien gedurende het hele leven van de geit en kunnen wel 45 cm lang worden!

Er zijntwee hoofdtypen geitenhoorns: permanent en schurft. Permanente hoorns zijn aan de schedel bevestigd en zullen teruggroeien als ze worden afgebroken.

Schuren daarentegen zitten niet vast aan de schedel en vallen er na een paar maanden vanzelf af.

Ongeacht het type hebben alle geitenhoorns hetzelfde basisdoel: ze helpen de lichaamstemperatuur te reguleren door warmte weg te stralen van de hersenen.

De uitzonderingen op deze regel zijn geiten die zijn gefokt om hoornloos te zijn.

Hoewel dit misschien vreemd lijkt, zijn er eigenlijk verschillende redenen waarom fokkers ervoor zouden kunnen kiezen om hoornloze geiten te produceren.

Om te beginnen is het minder waarschijnlijk dat hoornloze geiten zichzelf of andere dieren verwonden als ze hun kop stoten (wat ze vaak doen).

Bovendien zijn hoornloze geiten gemakkelijker te hanteren en te vervoeren dan hun gehoornde tegenhangers, omdat ze door hun gebrek aan hoorns minder resistent zijn tegen in bedwang houden.

Ten slotte geloven veel mensen gewoon dat hoornloze geiten esthetischer zijn dan hun gehoornde tegenhangers.

Hebben vrouwelijke geiten hoorns?

Het antwoord op deze vraag is een beetje ingewikkeld. Hoewel de meeste mannetjesgeiten hoorns hebben, is het niet ongehoord dat sommige mannetjes zonder horens worden geboren.

Evenzo, hoewel de meeste vrouwelijke geiten zonder hoorns worden geboren, zullen sommige vrouwtjes ze later in hun leven laten groeien.

Dus waarom het verschil? Het heeft allemaal te maken met hormonen. Beidemannelijke en vrouwelijke geiteneen hormoon genaamd testosteron in hun lichaam hebben.

Dit hormoon is verantwoordelijk voor de groei van spieren, botten en - je raadt het al - hoorns. Mannetjes hebben echter vaak een veel hoger testosterongehalte dan vrouwtjes.

Dat is waarom de meeste mannetjes hoorns krijgen en de meeste vrouwtjes niet.

Dat gezegd hebbende, het is niet ongebruikelijk dat vrouwelijke geiten hoorns hebben - en het is mogelijk dat mannelijke geiten geen hoorns hebben (om te worden ondervraagd).

Daarom, als je het geslacht van een geit probeert te bepalen, is alleen kijken naar de hoorns geen betrouwbare manier om dat te doen.

Top 8 geitenrassen met hoorns

Nogmaals, de meestegeiten rassenhoorns hebben. Maar niet alle individuele geiten krijgen uiteindelijk hoorns.

Sommige worden van nature zonder hoorns geboren en staan ​​bekend als hoornloos. Dit is een genetische variatie die kan worden gemengd en gematcht binnen individuele geitenrassen.

En het is niet altijd consistent, zelfs niet in ouder-kindrelaties. Sommige ouders hebben hoorns, terwijl de kinderen dat niet hebben. Het kan moeilijk zijn om te voorspellen!

Dat gezegd hebbende, er zijn sommige geitenrassen die meer kans hebben op gehoornde nakomelingen dan andere.

Hier is een overzicht van elk geitenras met hoorns:

Top 8 geitenrassen met hoorns - The Happy Chicken Coop (2)

Alpengeiten

Er zijn verschillende geitenrassen met hoorns. Het meest voorkomende type gehoornde geit is de alpengeit.

Alpines zijn een middelgroot ras dat oorspronkelijk uit de Franse Alpen komt. Ze worden gekenmerkt door hun lange, slanke lichaam en hun hoge melkproductie.

Alpines kunnen zwart, wit of bruin van kleur zijn en hun hoorns kunnen wel 45 cm lang worden!

Top 8 geitenrassen met hoorns - The Happy Chicken Coop (3)

Nigeriaanse dwerggeit

DeNigeriaanse dwerggeitis een klein ras dat oorspronkelijk uit West-Afrika komt. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze geiten relatief klein, met volwassenen die tussen de 20 en 40 pond wegen.

Nigeriaanse dwerggeiten staan ​​bekend om hun volgzame aard en zijn geweldige huisdieren. Zowel mannetjes als vrouwtjes van dit ras krijgen hoorns, hoewel de hoorns van mannetjes meestal groter zijn.

Top 8 geitenrassen met hoorns - The Happy Chicken Coop (4)

Nubische geiten

Het volgende is deNubische geit. Nubiërs zijn een groot ras dat inheems is in Afrika en het Midden-Oosten.

Ze staan ​​bekend om hun lange, slappe oren en hun melk met veel boter.

Nubiërs zijn er in een breed scala aan kleuren, maar ze zijn meestal zwart en wit. Hun hoorns kunnen wel 24 centimeter lang worden!

Top 8 geitenrassen met hoorns - The Happy Chicken Coop (5)

Pygmee geiten

Dwerggeiten zijn een klein gedomesticeerd geitenras uit West-Afrika. Ze zijn een van de meest populaire geitenrassen in de Verenigde Staten.

Dwerggeiten staan ​​bekend om hun vriendelijke karakter en gemakkelijke aard. Volwassen dwerggeiten wegen doorgaans tussen de 30 en 50 pond.

Zowel mannelijke als vrouwelijke dwerggeiten hebben meestal hoorns.

Top 8 geitenrassen met hoorns - The Happy Chicken Coop (6)

Boeren Geiten

Boeren geitenzijn een groot gedomesticeerd geitenras uit Zuid-Afrika. Ze zijn het meest populaire vleesgeitenras in de Verenigde Staten.

Boerengeiten staan ​​bekend om hun bespiering en hoge karkaskwaliteit. Volwassen Boerengeiten kunnen tot 300 pond wegen. Zowel mannelijke als vrouwelijke Boerengeiten hebben hoorns.

Girgentaanse geiten

Girgentana-geiten zijn een groot ras van gedomesticeerde geiten uit Sicilië, Italië. Ze zijn een zeldzaam ras in de Verenigde Staten.

Girgentana-geiten staan ​​bekend om hun lange, gebogen hoorns en hun unieke uiterlijk. Volwassen Girgentana-geiten kunnen tot 200 pond wegen.

Zowel mannelijke als vrouwelijke Girgentana-geiten hebben hoorns.

Maasai rode geit

De Maasai rode geit is een prachtig dier dat inheems is in Oost-Afrika. Deze geiten zijn goed aangepast aan droge omgevingen en zijn te vinden in landen als Kenia, Tanzania en Somalië.

De Maasai Rode Geit is gemakkelijk te herkennen aan zijn lange, rode vacht en grote, spiraalvormige hoorns. Mannetjes van dit ras kunnen hoorns van wel 60 cm lang krijgen!

In de meeste gevallen is dit geen geitenras dat in eigen land wordt grootgebracht.

Top 8 geitenrassen met hoorns - The Happy Chicken Coop (7)

ik kan

Saanens is een Zwitsers ras dat een van de grootste melkgeitenrassen ter wereld is. Ze zijn allemaal wit van kleur en hebben korte, rechtopstaande oren.

Saanens hebben zelden problemen met melken, waardoor ze een populaire keuze zijn voor commerciële melkveebedrijven. Hun hoorns kunnen wel 20 centimeter lang worden!

Top 8 geitenrassen met hoorns - The Happy Chicken Coop (8)

Toggenburg

Last but not least is er de Toggenburg geit. Toggenburgs zijn een Zwitsers ras dat qua uiterlijk lijkt op Saanens.

Ze zijn ook allemaal wit van kleur en hebben korte, rechtopstaande oren. Toggenburgs zijn echter doorgaans kleiner dan Saanens en hebben een lagere melkproductie.

Hun hoorns kunnen wel 16 centimeter lang worden!

Hoe om te gaan met een geit met hoorns

Als je een boer of boer bent, is de kans groot dat je in je tijd met een of twee geiten te maken hebt gehad. Maar wat doe je als je dat benteen geit verzorgenmet hoorns?

Hoewel het misschien ontmoedigend lijkt, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Beoordeel de situatie

Het eerste dat u hoeft te doen, is de situatie beoordelen. Als de geit alleen in een hok zit, dan kun je waarschijnlijk gewoon het hok in en de geit vastpakken.

Als de geit echter bij andere geiten is, moet je voorzichtiger zijn.

Geiten zijn kuddedieren, dus ze blijven bij elkaar. Dit betekent dat als je één geit probeert te grijpen, de anderen waarschijnlijk achter je aan zullen komen.

En geloof ons, je wilt niet aan de ontvangende kant van een gehoornde zijnkopstoot van een volwassen geit.

Let ook op de lichaamstaal van de geit. Als een geit met hoorns zich bedreigd voelt, kan hij zijn kop laten zakken en zijn hoorns op je richten.

Dit is een teken dat de geit klaar is om zichzelf te verdedigen. Dus als je dit ziet gebeuren, ga dan langzaam achteruit en geef de geit wat ruimte.

En tot slot, benader een geit met hoorns niet van achteren. Als je een geit laat schrikken, kan hij instinctief zijn kop ronddraaien en je met zijn hoorns slaan.

Benader de geit in plaats daarvan van voren of van opzij zodat hij je kan zien aankomen.

Begrijp de juiste behandeling

Je moet ook leren hoe je de hoorns van de geit op de juiste manier vasthoudt.

De eenvoudigste manier om dit te doen is door ze bij de basis vast te pakken met je duim en wijsvinger aan de ene kant en je middel- en ringvinger aan de andere kant.

Dit geeft je de meeste controle over de geit zonder hem pijn te doen.

Als u eenmaal een goede grip heeft, kunt u doorgaan met melken of welke andere taken u ook moet uitvoeren.

Wees voorzichtig tijdens het broedseizoen

Pas op wanneer uw geld in een sleur zit.

In deze tijd van het jaar bruist hun lichaam van testosteron en is de kans veel groter dat ze je een kopstoot geven dan in andere tijden van het jaar.

Gebruik een halster

Als je een geit moet pakken die bij andere geiten is, kun je het beste een halster gebruiken.

Met een halster kun je de kop van de geit beheersen, waardoor je de rest van het lichaam van de geit kunt beheersen.

Als je het halster eenmaal op zijn plaats hebt, kun je de geit uit het hok leiden en weg van de andere geiten.

Probeer hoornhoezen

Tot slot wilt u misschien hoezen van hoorn voor uw geit. Als je een geit als huisdier hebt of vaak met geiten werkt, overweeg dan om hoezen van hoorn (ook wel "butting caps" genoemd) voor ze te kopen.

Deze helpen u en anderen te beschermen tegen per ongeluk verwonden door de hoorns van de geit.

Geitenrassen met hoorns: laatste gedachten

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende soorten gehoornde geiten. Elk type heeft zijn eigen unieke uiterlijk en kenmerken.

Als je erover nadenkteen geit krijgen, zorg ervoor dat u uw onderzoek doet, zodat u het perfecte ras voor uw behoeften kunt vinden!

LEES VOLGENDE: Vezel geiten

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated: 09/15/2023

Views: 6269

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.