Hoe krijg je je gezicht op Mount Rushmore | DE AMERIKAANSE MOEDERS (2023)

“Het is niet de criticus die telt; niet de man die erop wijst hoe de sterke man struikelt, of waar de dader ze beter had kunnen doen. De eer gaat naar de man die daadwerkelijk in de arena staat, wiens gezicht is ontsierd door stof, zweet en bloed; die dapper streeft; wie dwaalt, die keer op keer tekortschiet, omdat er geen inspanning is zonder fouten en tekortkomingen; maar wie er werkelijk naar streeft om de daden te verrichten; wie kent grote enthousiasme, de grote devoties; die zichzelf uitgeeft aan een goed doel; die op zijn best uiteindelijk de triomf van grote prestatie kent, en die in het slechtste geval, als hij faalt, in ieder geval faalt terwijl hij enorm durft, zodat zijn plaats nooit zal zijn bij die koude en timide zielen die noch overwinning noch nederlaag kennen .” Theodore Roosevelt

Hoe krijg je je gezicht op Mount Rushmore | DE AMERIKAANSE MOEDERS (1)

Er is een reden waarom het gezicht van Teddy Roosevelt op Mount Rushmore staat. Hij was niet zomaar een man met een grote reputatie. Hij was een man die het leven ten volle leefde met een vreugde en intensiteit die het Amerikaanse presidentschap nog nooit eerder had gezien. Een Britse schrijver zei na een bezoek aan het Witte Huis: “Roosevelt is geen Amerikaan, weet je. Hij is Amerika.” Hij had de reputatie een enorme persoonlijkheid te hebben en een bal van energie te zijn.

Hoewel zachte, knuffelige teddyberen naar hem zijn vernoemd, beschreef een historicus dat hij meer op de Tasmaanse duivel leek omdat hij gewoon niet stil kon zitten. Er was te veel leven om te leven en hij wilde alles zien en doen. Je zou kunnen stellen dat hij dat bijna heeft bereikt.

Teddy Roosevelt, of TR zoals hij graag genoemd werd, was iconisch. In onze line-up vanvoorzitters van de week,TR heeft meer bereikt dan verschillende presidenten samen. Het lijkt nauwelijks mogelijk om zijn leven vast te leggen in iets minder dan een volledige roman, dus hier zijn enkele van de hoogtepunten die je misschien nog niet weet.

Het vroege leven van Teddy Roosevelt

Teddy Roosevelt werd geboren op 27 oktober 1858 in het hart van Manhattan. Hij werd geboren in een van de meest vooraanstaande families in New York. De familie Roosevelt doet me denken aan de 19e-eeuwse versie van de familie Kennedy. Ze waren superrijk, succesvol en bekend. De kleine Teddy Roosevelt, of 'Teedy' zoals hij toen heette, was echter niet altijd de grote onstuimige man waar we tegenwoordig aan denken. Hij was het grootste deel van zijn jeugd een kleine, tengere jongen met zo ernstige astma dat hij bijna invalide was. Zijn vader was zijn held en zei tegen hem: 'Je hebt de geest, maar je hebt niet het lichaam. Je moet je lichaam maken. Er werd een gezinsgymnastiek gebouwd en TR begon zijn reis om het lichaam te maken waarvan hij wist dat hij het nodig had voor het leven dat hij wist dat hij wilde. Hij begon met boksen en gewichtheffen om kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

Zijn familie had het motto dat welke uitdagingen er ook voor je liggen, je er doorheen ploegt - niet eromheen (ze namen dit vaak letterlijk op familiewandelingen - zijn kinderen moesten over een rots of door een rivier gaan in plaats van er omheen). Dit motto veranderde zijn leven. Hij deed letterlijk alles wat nodig was om zijn lichaam te veranderen, om het sterker, minder kwetsbaar te maken. Degenen die Teddy in zijn latere leven kenden, konden zich niet voorstellen dat hij nooit de sterke, levendige man was die hij als volwassene was. Teddy Roosevelt was het bewijs dat echte verandering mogelijk is als je ergens je zinnen op zet en niet opgeeft.

Zijn eerste liefde in het leven was niet de politiek, maar de natuur. Als je niet buiten of avontuurlijk was, zou je waarschijnlijk niet rondhangen met Teddy Roosevelt. Als kind leefde hij buiten en bestudeerde hij alle planten- en diersoorten die hij kon bestuderen. Hij bracht uren door met het schilderen van dieren in het wild (enigszins vergelijkbaar met Audubon) en plande een carrière in de natuurlijke historie.

“Zwarte zorgnooitzit achter een rijder wiens tempo snel genoeg is

Hartzeer en doorzetten

Zijn volledige leven was niet zonder hartzeer. Na zijn afstuderen aan Harvard en Columbia Law School trouwde hij met de liefde van zijn leven, Alice Lee. Na de geboorte van hun eerste kind stierf Alice echter. Hij diende in de wetgevende macht van de staat New York toen hij via Telegram het nieuws kreeg dat hij zo snel mogelijk thuis nodig was. Zijn geliefde moeder (pas in de veertig) en nieuwe vrouw stierven allebei op dezelfde dag, Valentijnsdag 1884. Alice had blijkbaar de ziekte van Bright, zonder dat iemand op dat moment wist. TRschreef in zijn dagboekdie dag een gigantische "X" en de woorden "Het licht is uit mijn leven verdwenen." Hij sprak nooit meer over Alice.

Zo begon een leven waarin hij op een unieke manier met zijn beproevingen omging.

Nadat Alice stierf, liet hij hun baby achter bij zijn zus en vertrok hij naar de Badlands of the Dakota Territory (wat nu North Dakota is). Hij dacht dat de antwoorden op zijn verdriet waren om een ​​zo snel mogelijk leven te leiden en dat als je constant onderweg was, je geen tijd zou hebben om verdrietig te zijn en te rouwen. Hij verbleef twee jaar in de Badlands, boerde en leefde het ruige leven als cowboy en werd zelfs verkozen tot plaatsvervangend sheriff. Alles om zijn verdriet te vergeten.

Hij paste dezelfde filosofie toe op zijn leven. Toen zijn ambtstermijn in het Witte Huis voorbij was, verzachtte TR zijn verdriet met een extreme jachtsafari in Afrika. Een van de meest intense van dit soort reizen kwam nadat hij zijn derde termijn presidentsverkiezingen verloor. Roosevelt was er kapot van. De enige manier waarop hij wist hoe hij ermee om moest gaan, was door in iets lichamelijks inspannends te duiken. Een expeditie naar een onontgonnen deel van de Amazone was zijn antwoord. Hij stierf bijna tijdens de reis.

TR en oorlog

Toen de burgeroorlog pas drie jaar oud was, begreep de kleine Teddy al dat het land in oorlog was - hij speelde constant soldaten en noemde ze in zijn gebeden. Zijn vader heeft echter nooit in de oorlog gevochten. Teddy aanbad zijn vader. Een ding dat hij hem echter nooit kon vergeven, was dat hij een andere man had betaald om voor hem te vechten in de burgeroorlog. Volgens TR was het ondenkbaar om zoiets te doen, en hij zwoer de oorlog altijd frontaal tegemoet te treden. Hij kwam zijn belofte na.

In 1897 benoemde president McKinley hem tot adjunct-secretaris van de marine. Toen de Spaans-Amerikaanse oorlog begon, vormde Roosevelt een groep van nu beroemde cowboys en voormalige universiteitsatleten, de "Rough Riders". Hij leidde hen naar vele overwinningen in de oorlog en werd een held.

Hoe krijg je je gezicht op Mount Rushmore | DE AMERIKAANSE MOEDERS (3)

Tijdens de campagne van TR voor de gouverneur van New York

De politieke carrière van Teddy Roosevelt

TR was pas 23 toen hij werd gekozen voor zijn eerste politieke functie: de staatsvergadering van New York. Hij diende in de regering van president Benjamin Harrison als ambtenarencommissaris. Daarna verhuisde hij terug naar New York City om als politiecommissaris te dienen (kijkt er nog iemand naar Blue Bloods? Een groot portret van hem hangt in het kantoor van Frank Reagan en hij kijkt altijd naar hem op om zich af te vragen wat "TR zou hebben gedaan."). op zijn eerste dag als commissaris van de NYPD rende hij eigenlijk naar kantoor. Zijn uitbundigheid was ongeëvenaard. TR was een meester in persrelaties. Hij werktemetde verslaggevers en wisten hoe ze met publiciteit moesten werken. Hij ging undercover met hen als de pc om ervoor te zorgen dat de politie op de hoogte was en patrouilleerde vaak zelf door de straten.

In 1898 werd hij de 36e gouverneur van New York. Zijn agenda voor de staat New York vormde in wezen een precedent voor wat hij later in het Witte Huis bereikte.

Nadat TR de Rough Riders had geleid, werd hij verkozen tot gouverneur van New York. In de hoop dat hij niet zelf op zoek zou gaan naar het ambt van president, nomineerden conservatieve Republikeinen hem als vice-president van McKinley. Het is duidelijk dat die strategie mislukte toen McKinley niet lang in zijn tweede termijn werd neergeschoten.

Het was toen dat Amerikanen, op 42-jarige leeftijd, de jongste man ooit zagen die het ambt van president beëdigd had.

Een les die politici van TR kunnen leren, is dat hij niets gaf om partijpolitiek – dat was niet zijn prioriteit. Hij wilde gewoon doen wat het beste was voor zoveel mogelijk mensen. Waarom is dat zo'n moeilijke filosofie voor politici om toe te passen?

“Er is een genot in het geharde leven van de open lucht. Er zijn geen woorden die de verborgen geest van de wildernis kunnen vertellen die zijn mysterie, melancholie en charme kan onthullen. De natie gedraagt ​​zich goed als ze de natuurlijke hulpbronnen behandelt als activa die ze moet overdragen aan de volgende generatie, vermeerderd en niet aangetast in waarde.”

TR en het Witte Huis

Er was nooit een man die meer opgewonden was om het Witte Huis binnen te gaan dan Teddy Roosevelt. Hij stopte meer in zijn zeven jaar als president dan meerdere presidenten samen.

"Teddy introduceerde charisma in de presidentiële vergelijking", beschreef een historicus. Hij wist steun en enthousiasme voor zijn agenda te krijgen en dus was het werk eerder leuk dan een last.

Hij is vooral bekend om zijn antimonopolie- en natuurbeschermingsbeleid. Maar hij moderniseerde ook de marine en bouwde die uit tot de grootste ter wereld. Hij werd de eerste president die de Nobelprijs voor de Vrede won, toegekend voor zijn rol bij het beëindigen van deRussisch-Japanse oorlog.

Hoe krijg je je gezicht op Mount Rushmore | DE AMERIKAANSE MOEDERS (4)

Theodore Roosevelt National Park, Noord-Dakota

Behoudwas natuurlijk super belangrijk voor hem. Hij vestigde meer dan 150 nationale bossen, meer dan 50 federale vogelreservaten, vijf nationale parken, 18 nationale monumenten en 230 miljoen hectare openbaar land. Vandaag zijn zes nationale parken aan hem gewijd. Eén is zelfs naar hem vernoemd, Theodore Roosevelt National Park in North Dakota. En we weten allemaal dat dit werk er uiteindelijk voor zorgde dat zijn gezicht in Mount Rushmore werd uitgehouwen.

En als je je ooit hebt afgevraagd waarom er geen hotels of bedrijven in de buurt van de Grand Canyon zijn, laat TR je dan in zijn eigen woorden vertellen:

“Ik wil je vragen om dit grote natuurwonder te behouden zoals het nu is. Ik hoop dat je geen enkel gebouw, geen zomerhuisje, hotel of wat dan ook zult hebben om de prachtige grootsheid, de verhevenheid, de grote eenzaamheid en schoonheid van de kloof te bederven. Laat het zoals het is. Je kunt het niet verbeteren. Eeuwen hebben eraan gewerkt en de mens kan het alleen maar bederven. Wat u kunt doen, is het voor uw kinderen, de kinderen van uw kinderen en voor iedereen die na u komt, bewaren als een van de grote bezienswaardigheden die elke Amerikaan, als hij al kan reizen, zou moeten zien.

TR dacht dat tenzij het bij wet verboden was, hij alles als president kon doen. Roosevelt introduceerde bij het presidentschap het idee van de rol van de regering als politie en regulering van de particuliere sector en het was die overtuiging die hem ertoe bracht vast te stellen waarnaar hij verwees. als zijn "Square Deal." Het waren eigenlijk drie dingen: behoud van natuurlijke hulpbronnen, controle over bedrijven en consumentenbescherming. Het waren deze deals die in feite leidden tot spoorweg- en bedrijfsregelgeving en ook in wezen tot voedsel- en geneesmiddelenveiligheid voor consumenten, wat later zou leiden tot de Food and Drug Administration.

Natuurlijk hield hij ook toezicht op de aanleg van het Panamakanaal, een enorm langetermijndoel van ons land. Toen ze naar Panama reisden, werden Roosevelt en zijn vrouw de eerste president en First Lady die tijdens hun ambtsperiode naar het buitenland reisden.

Nadat zijn tweede ambtstermijn voorbij was, zei Roosevelt over het presidentschap: "Ik heb de beste tijd gehad van alle mannen van mijn leeftijd in de hele wereld."

Hij had het zo naar zijn zin dat hij het niet kon opgeven en zich in 1912 opnieuw kandidaat stelde voor het presidentschap. Hij weigerde genomineerd te worden als republikein, dus richtte hij een nieuwe partij op, de Progressive Party (of de Bull Moose, want er wordt gezegd dat hij was zo stoer als een stier-eland). Voor een campagnetoespraak dat jaar schoot een huurmoordenaar hem in de borst. Een opgevouwen toespraak van 50 pagina's en een brillenkoker hebben zijn leven gered. In typische Teddy Roosevelt-stijl weigerde hij naar het ziekenhuis te gaan voordat hij de volledige toespraak hield, met bebloede borst en al.

Helaas verloor hij zelfs na die schertsvertoning de verkiezingen. Wanhopig ging hij op een wilde expeditie naar de Amazone waar hij gevaarlijk dicht bij het verlies van zijn leven kwam door tropische ziekten, bacteriële infecties en honger.

Hoe krijg je je gezicht op Mount Rushmore | DE AMERIKAANSE MOEDERS (5)

Theodore Roosevelt en zijn gezin in 1903

TRen zijn kinderen

Je kunt niet over Teddy Roosevelt praten zonder over zijn kinderen te praten. Enkele jaren nadat Teddy's eerste vrouw stierf, hertrouwde hij met Edith Kermit Carow, een jeugdvriend. Samen kregen ze vijf kinderen (plus kleine Alice, die zijn dochter was met zijn eerste vrouw, die TR Lee heette). Hij was de ultieme vader. Hij liet ze alle huisdieren hebben (gehoornde pad, papegaai, slangen, een das, etc.) die ze maar wilden en hij was altijd ruig om te huisvesten en te spelen en alles met ze te doen wat hij maar kon.

Hij liet ze in feite het Witte Huis veranderen in hun eigen speciale speeltuin. Ze hadden de leiding over de plaats. Ze speelden spelletjes in elke kamer en rolschaatsten zelfs op de begane grond. Er is een verhaal over zijn jongste zoon, Quentin, die binnenstormde in vergaderingen met kabinetsleden en TR zou geen moment missen. Een keer rende hij naar binnen met slangen en TR zei hem de slangen naar de kamer vol congresleden naast de deur te brengen totdat hij klaar was. De congresleden waren gekrenkt, maar TR vond het geweldig.

Roosevelt was er kapot van toen zijn kinderen te oud werden om met hem te spelen. Helaas stierf Quentin in WWI op 20-jarige leeftijd. Het schokte TR's geest. Hij stierf zes maanden later in zijn slaap, waarschijnlijk als een indirect gevolg van een van de ziekten die hij opliep in de Amazone.

De eerste dame

Edith was letterlijk het buurmeisje. Ze was beste vrienden met TR's zus Corrine en ging als jonge kinderen met hen naar hun thuisschool. Er wordt gedacht dat zij en TR misschien een tienerromance hebben gehad, maar het liep uit toen hij naar de universiteit ging. Edith woonde zelfs zijn huwelijk met Alice bij.

Edith was de eerste First Lady die een fulltime baan hadSociaal secretaris van het Witte Huis(lees erover - mogelijk de ultieme taak voor feestplanning ooit). Ze schiep ook een precedent voor andere First Ladies die zouden volgen door een eigen officiële staf op te richten.

Terwijl ze in het Witte Huis was, hield Edith toezicht op nog een andere achterstallige renovatie. Ze organiseerde ook de eerste galerij met First Lady-portretten in het Witte Huis, wat een grote hit was bij het publiek. Ze was ook een beetje een voorloper van First Lady Jackie Kennedy die ervoor zorgde dat het Witte Huis werd versierd met antiek uit de juiste tijdsperioden. Het was ook in deze tijd dat het Witte Huis bekend werd als het "Witte Huis" - daarvoor heette het simpelweg het Executive Mansion.

Hoe krijg je je gezicht op Mount Rushmore | DE AMERIKAANSE MOEDERS (6)

Waarom TR zo cool is

Teddy Roosevelt was groter dan het leven. Er zijn boeken en boeken over hem geschreven die nog steeds niet aan de oppervlakte komen van alles wat er over hem te zeggen is. Hij stopte letterlijk alles wat hij kon in zijn leven. Het is bijna ondenkbaar nu hij niet voor een derde termijn is gekozen. Maar soms schetst de geschiedenis een ander beeld van het presidentschap en realiseren we ons pas na verloop van tijd hoe goed iets was.

TR was ook gewoon leuk! Hij voegde persoonlijkheid en karakter toe aan een kantoor dat nog niet eerder zo'n leven had gekend. De verhalen van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders zijn hilarisch. Als je bijvoorbeeld dacht dat je naar een leuke vergadering in het Witte Huis ging, had je het mis. TR nam ze mee naar Rock Creek Park voor een wandeling en vaak zelfs om naakt te zwemmen. Ze wisten nooit wat ze zouden krijgen!

Er is zelfs een eiland naar hem vernoemd. Theodore Roosevelt Island is een 88,5 hectare groot eiland en nationaal monument gelegen in de Potomac-rivier in Washington D.C. Ga de volgende keer dat je in D.C. bent eens kijken!

Voor kinderen

Teddy Roosevelt startte een natuurbeschermingsbeweging. Hij legde letterlijk miljoenen hectaren land opzij om beschermd te worden. Wat kunnen we doen om zijn nalatenschap voort te zetten? Hoe zorgen we voor het land om ons heen? Leer uw kinderen afval opruimen en genieten van de natuur. Praat de volgende keer dat u een nationaal park of een nationaal bos bezoekt met uw kinderen over Teddy Roosevelt en hoe één man het allemaal begon.

Bronnen

Er zijn zoveel goede boeken over Teddy Roosevelt. De twee die ik las zijn die van Candice MillardDe rivier van de twijfelover zijn reis naar de Amazone. Het is niet zo intrigerend als het boek dat ze over James Garfield schreef, maar het is nog steeds zo, zo interessant. Het schetst een levendig beeld van hoe het was voor Roosevelt en zijn gezelschap om naar een onbekend deel van de Amazone te reizen en hoe ze bijna allemaal stierven.

Het andere boek waar ik dol op ben, is dat van David McCulloughOchtenden te paard. Het gaat over het vroege leven van Roosevelt - zijn achtergrond en eigenlijk hoe hij werd en werd gevormd tot de man die hij werd.

Hoe krijg je je gezicht op Mount Rushmore | DE AMERIKAANSE MOEDERS (7)

Auteur:Bretagne

Voormalig staflid, echtgenote en moeder van het Witte Huis en Capitol Hill.

Verwant

26e voorzitterTeddy RooseveltTheodore RooseveltTR

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated: 16/10/2023

Views: 5951

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.